Statutul unității administrativ teritoriale

STATUTUL COMUNEI COSTESTII DIN VALE

Comuna Costestii din Vale este situata la S de Paralela 45, in mijlocul unei campii manoase – Campia Titului (care la randul sau se incadreaza in vasta Campie Romana), la intersectia unor stravechi drumuri comerciale ce au strabatut zona (drumul sarii, al olacului).

Amplasarea in zona a fost favorabila, avand in vedere situarea la 8 km de Titu, 18 km de Gaesti si 51 km de Targoviste, resedinta judetului Dambovita, fata de care se subordoneaza administrativ. Caile de comunicatii catre aceste orase sunt asfaltate, traseele fiind urmatoarele: Costesti – Titu (8 km), Costesti – Titu – Bucuresti (DN 7A, Bucuresti – Pitesti) – 60 km, Costesti – Gaesti – Pitesti (DJ, continuat pe DN 7A, Bucuresti – Pitesti) – 65 km, Costesti Vale – Gaesti – Targoviste – 43 km (cu varianta Costesti – Titu – Targoviste).

Componenta satelor:
Comuna Costestii din Vale cuprinde satele Costesti Vale (fost Costesti Vatra), Tomsani, Maruntisu si Merisu (fost Ursari, Corunca, Ursoaia).

Suprafata:
Comuna este amplasata pe o suprafata de 2776 hectare (27,7 km²).

Reteaua hidrografica:
Comuna este strabatuta de paraul Rastoaca, ce se desparte in mai multe brate, pentru a se varsa in albia raului Arges, situat pe latura dinspre S la circa 4 km de vatra satului.

Solul si subsolul:
Amplasarea in Campia Titului si implicit in marea Campie Romana, in vecinatatea raului Arges, dar si in apropierea primelor forme de valurire a pamantului, care preced zona subcarpatica, fac ca solul sa fie compus din cernoziomuri spalate, mai putin bogate in humus.

Climatul este temperat-continental, iar temperatura medie multianuala a aerului este de 10,5 °C. Comuna Costestii din Vale, fiind asezata pe un relief de campie, fara protectie in calea vanturilor, i-a determinat pe taranii localnici sa-si organizeze astfel activitatile agricole, anticipand modificarea climatica.

Vegetatia este specifica zonelor de campie, cuprinzand arbori de esenta moale (salcie, plop) in vetrele comunei si fag, carpen, salcam in zona de zavoi (Lunca Argesului).

Fauna este reprezentata de specii de interes cinegetic (bursuci, vulpi, harciogi, iepuri, sitari, prepelite, fazani, rate salbatice, vidre, pasari de prada – uliul si soimul), pasari comune (cioara, sturz, cuc, stancute, graur, vrabii, randunici, etc.).

Repere istorice

Cercetarile arheologice efectuate in ultimii 40 de ani de catre specialistii in arheologie, dar si descoperirile absolut intamplatoare, prezentate in documentele cercetate, consfinţesc urmatoarele: in albia paraului Tinoasa (in apropiere de Balta Catinii), pe raza satului Costesti, au fost descoperite doua asezari:

•  una dintre ele in epoca bronzului (cultura Glina), parţial suprapusa pe o alta locuire dacica, din sec II, III e.n.;
•  o alta necropola geto-daca din sec III I.Hr. (necropola birituala) s-a gasit in punctul Grajduri.

Nu lipsita de insemnatate este si descoperirea in punctul Magura, a unei asezari prefeudale, din sec IX-X, din cultura Dridu si a unei asezari medievale din sec. XVI-XVII in punctul Fundatura.

Organizare administrativa

Descoperirile arheologice atesta existenta pe raza actualei comune, a unor asezari omenesti, cu mii de ani inainte, inca din paleolitic, adica din vremea primelor unelte si arme din piatra cioplita.

Comuna Costesti Vale
Prima mentionare documentara este datata 27.01.1619 (Costesti Vatra).

Satul Creata, inglobat ulterior in comuna Costesti Vatra (disparand ca entitate administrativa) este mentionat documentar in hrisovul din 16.05.1600, prin care Staicu si Stroe vand lui Oprea din Creata mosia cu rumani in Tomsani pentru 32.000 de aspri.

Satul Costesti mai apare mentionat la data de 04.01.1765, cand ispravnicul judetului Dambovita, Scarlat Greceanu, fost mare comis, da carte de judecata pentru mosia Pogoras, iar la judecata martorul, unches Nica, declara ca a fost fugit de pe aceasta mosie, timp de 50 de ani, la mosia Costesti pe Rastoaca.

Satul Costesti Deal
In decursul existentei sale, a fost inclus ca sat component al comunei Costesti (intre 1864-1874 si intre 1876-1925).

Satul Maruntisu (atestat documentar 1829)
Din anul 1939 – pana in prezent (2009) este sat al comunei Costesti din Vale, in aceeasi structura administrativa, fiind inclus si in anul 1874.

Satul Tomsani (atestat documentar in 1501, iar ulterior, sec. XV-XVI) – consemnat in documente ca satul Tomsani pe Rastoaca.

In anul 1934, judetul Dambovita, cu resedinta la Targoviste, va fi impartit in 7 plase (Costesti Vale si Maruntisu facand parte din Plasa Titu), aceasta repartizare administrativa inceteaza in anul 1950, cand se infiinteaza Raionul Titu, cu resedinta la Titu Targ, parte integranta a Regiunii Bucuresti.

In perioada 1950-1956, comuna Costesti a fost inclusa in Raionul Racari, Regiunea Bucuresti, pentru a reveni in anul 1956 la Raionul Titu, Regiunea Bucuresti.

Satul Merisu (numit anterior Ursari, Ursoaia, Comea sau Corunca). Denumirea de Ursari provine de la faptul ca tiganii de pe aceasta mosie dresau ursii, crescuti de mici, colindand satele invecinate, acestia dansand dupa bataile ritmate in tobe ale stapanilor.

In anul 1934, judetul Dambovita, cu resedinta la Targoviste, va fi impartit in 7 plase (Costesti Vale si Maruntisu facand parte din Plasa Titu), aceasta repartizare administrativa inceteaza in anul 1950, cand se infiinteaza Raionul Titu, cu resedinta la Titu Targ, parte integranta a Regiunii Bucuresti.

In perioada 1950-1956, comuna Costesti a fost inclusa in Raionul Racari, Regiunea Bucuresti, pentru a reveni in anul 1956 la Raionul Titu, Regiunea Bucuresti.

Primele date in legatura cu existenta in Costeşti a unei entitati administrative le-am obtinut din consultarea „Insemnarilor monografice” ale invatatoarei Elena Constantinescu – Vissarion, care semnaleaza existenta, in apropierea bisericii Costeşti, a unei Case Imparateşti, in perioada 1810-1840, conform unor discutii avute cu batrânii satului.

Consiliul Comunal se compunea din 9 membri aleşi prin vot direct şi secret de catre barbatii comunei. Dreptul la vot il aveau barbatii cu vârsta de peste 21 de ani, mai putin cei ce aveau condamnari.

Femeile nu aveau drept de vot. Mandatul primarului, ca şi cel al Consiliului Comunal era de patru ani.

In prezent, functia de primar este ocupata de catre ing. Toma Matei, ales democratic de catre locuitori, fiind la cel de-al cincilea mandat (din 1996).

Personalitati culturale

Petru Verussi
S-a nascut la 17-05-1847 in comuna Maruntis, unde tatal sau (albanez) avea o mosie in adminsitrare.

Petru Verussi este una dintre personalitatile cele mai pline de relief nascute in acest spatiu. S-a ilustrat ca profesor de estetica si istoria artei, conferentiar, pictor, publicist si parlamentar.

In calitate de mebru al „Junimii”, Petru Verussi se angajeaza alaturi de aripa tanara a gruparii in sustinera programului junimist al „prelectiunilor populare”.

In 2008, cu ocazia expozitiei romano-franceze „Napoleon al III-lea si Principatele Romane”, deschisa la Muzeul National de Arta din Bucuresti, vizitatorii au putut admira Portretul lui Napoleon al III-lea realizat de Petru Verussi, in 1868, pe vremea cand se afla la studii la Paris!

I. C. Vissarion (1879-1951)
S-a nascut in comuna Costestii din Vale, Plasa Bolintin, judetul Dambovita, la data de 2.02.1879. Tatal viitorului scriitor, Constantin Vissarion, era grec de origine si se ocupa cu negustoria, iar mama, Ilinca, era fiica a satului Costesti.

Autodidact, prin eforturi proprii si sfatuit de scriitori cunoscuti ai vremii, s-a dedicat scrierii unor intamplari din viata satului, extinzandu-si studiul in domenii noi precum matematica, fizica, chimia, aeronautica sau chiar cautand noi surse de energie. Volumul „Florica si alte nuvele” primeste in anul 1919 premiul „Adamachi” al Academiei Romane.

In fosta locuinta a scriitorului, in anul 1968, s-a amenajat o camera-muzeu, in care au fost expuse obiecte personale (de imbracaminte, chitele unor inventii), carti si manuscrise.

Cornelia Manuceanu – Vissarion
Nascuta in comuna Costesti din Vale, la 23.11.1925. Este penultimul copil al scriitorului I. C. Vissarion. Şcoala primara o urmeaza in comuna natala, gimnaziul la Gaesti, iar liceul in Bucuresti (a absolvit in 1945).

Stabilita la München (Germania),din 1982 incepe sa colaboreze cu revista „Dialog” (Frankfurt) si la postul de radio Europa Libera (sub pseudonimul Alba Postavaru).

A debutat cu volumul de poezii „Ochiul lui Horus” (1986), urmat de „Moartea valurilor” (1987).

Gheorghe S. Buzescu
Gheorghe S. Buzescu, fiu al satului Costesti Vatra, descendent al glorioasei familii a Buzestilor, in anul 1913 era invatator al scolii Costesti – Bucuroaia, cand a fost concentrat la oaste.

„Lucrarea sa, RECONSTITUIRI ISTORICE (vol. I, II), urmareste a reconstitui genealogia (arborele genealogic al fratilor Buzesti) demni slujitori ai domnitorului Mihai Viteazul, publicand rezultatul cercetarilor sale in arhive consacrate, cu scopul dovedirii descendentei glorioase a familiei sale, dar si a comunei Costesti”.

Colonelul Gh. S. Buzescu s-a stins din viata in comuna Costestii din Vale, judetul Dambovita, in anul 1965, fiind inmormantat in curtea bisericii parohiale Costesti, ctitoria stramosilor sai.

Stefan Ion Ghilimescu
(poet, critic si istoric literar, publicist)

Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al ASPRO (Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania).

In 1995, este desemnat de Marin Sorescu, scriitor de care l-a legat o vie prietenie, bursier al Premiului Herder (Viena). In 1992 il cunoaste pe Alexandru Cioranescu, revenit in tara dupa 47 de ani de exil, unul dintre ultimii mari enciclopedisti ai culturii universale. Intalnirea cu profesorul Cioranescu avea sa-i inraureasca fundamental destinul.

PRIMAR

Principalele atributii ale primarului pe baza Legii 215/2001

1) Primarul indeplineste urmatoarele atributii principale:

a) asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor,a prevederilor Constitutiei,precum si punerea in aplicare a legilor,a decretelor Presedintelui Romaniei, a hotararilor si ordonantelor Guvernului;dispune masurile necesare si acorda sprijin pentru aplicarea ordinelor si instructiunilor cu caracter normativ ale ministrilor,ale celorlalti conducatori ai autoritatilor publice centrale,ale prefectului,precum si a hotararilor Consiliului judetean,in conditiile legii,

b) asigura aducerea la indeplinire a hotararilor consiliului local,

c) reprezinta unitatea administrativ-teritoriala in relatiile cu alte autoritati publice ,cu persoanele juridice romane ori straine,precum si in justitie,

d) prezinta consiliului local,in primul trimestru un raport anual privind starea economica si sociala si de mediu aunitatii adminstrativ-teritoriale precum si informari asupra modului de aducere la indeplinire a hotararilor consiliului local,

e) elaboreaza proiectele de strategii privind starea economica,sociala si de mediu a unita-
tii administrativ-teritoriale si le supune aprobarii consiliului local,

f) exercita functia de ordonator principal de credite,

g) intocmeste proiectul bugetului local si contul de incheiere a exercitiului bugetar si le supune spre aprobare consiliului local,

h) coordoneaza realizarea serviciilor publice de interes local prestate prin intermediul aparatului de specialitate sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local,

i) ia masuri pentru prevenirea si ,dupa caz,gestionarea situatiilor de urgenta;

j) ia masuri pentru asigurarea inventarierii,evidentei statistice,inspectiei si controlului efectuarii serviciilor publicede interes localprevazute la art.36 alin.(6) lit.a)-d),precum si a bunurilor din patrimoniu public si privat al unitatii administrativ-teritoriale;

k) numeste,sanctioneaza si dispune suspendarea,modificarea si incetarea raporturilor de munca,in conditiile legii,pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate precum si pentru conducatorii institutiilor si serviciilor publice de interes local;

l) asigura elaborarea planurilor urbanistice prevazute de lege,le supune aproberii consiliului local si actioneaza pentru respectarea acestora;

m) emite avizele,acordutile si autorizatiile date de in competenta sa prin lege si alte acte normative;

n) asigura realizarea lucrarilor si ia masurile necesare conformarii cu prevederile angajamentelor asumate in procesul de integrare europeana in domeniul protectiei mediului si gospodarii apelor pentru serviciile furnizate cetatenilor Art.64-(1)In exercitarea atributiilor de autoritate tutelara si de ofiter de stare civila,a sarcinilor ce ii revin din actele normative privitoare la recensamant la organizarea si desfasurarea alegerilor,la luarea masurilor de protectie civila,precum si a altor atributii stabilite prin lege,primarul actioneaza si ca reprezentant al statului in comuna sau in orasul in care a fost ales.

(2) In aceasta calitate,primarul poate solicita prefectului, in conditiile legii,sprjinul conducatorilor serviciilor publicedesconcetrate ale ministerelor si ale altor organe de specialitate ale admistratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale,daca sarcinile ce ii revin nu pot fi rezolvate prin aparatul propriu de specialitate;
Art.68.-(1) In exercitarea atributiilor sale primarul emite dispozitii cu caracter normativ sau individual.Acestea devin executorii numai dupa ce sunt aduse la cunostinta publica sau dupa ce au fost comunicate persoanelor interesate,dupa caz.

VICEPRIMAR

Atributiile principale ale viceprimarului pe baza Legii 215/2001

Viceprimarul indeplineste urmatoarele atributii principale:
– este subordonatul primarului si inlocuitorul de drept al acestuia,care ii poate delega atributiile sale.

SECRETAR

Principalele atributii ale secretarului pe baza Legii 215/2001

a) avizeaza,pentru legalitate,dispozitiile primarului si ale consiliului local;
b) participa la sedintele consiliului local ;
c) asigura gestionarea procedurile administrative privind relatia dintre consiliul local si primar;
d) organizeaza arhiva si evidenta statistica a hotararilor consiliului local si a dispozitiilor primarului;
e) asigura transparenta si comunicarea catre autoritatile,institutiile publice si persoanele interesate la lit.a),in conditiile Legii nr. 544/2001 privind  liberul acces la informatiile de interes public,cu modificarile si completarile ulterioare;
f) asigura procedurile de convocare a consiliului local si efectuarea lucrarilor de secretariat,comunica ordinea de zi,intocmeste procesul-verbal al sedintelor consiliului local si redacteaza hotararile consiliului local;
g) pregateste lucrarile supuse dezbaterii consiliului local;
h) alte atributii prevazute de lege sau insarcinari date de consiliul local,de primar.

Comentariile sunt închise.