Petru Verussi
S-a nascut la 17-05-1847 in comuna Maruntis, unde tatal sau (albanez) avea o mosie in adminsitrare.
Petru Verussi este una dintre personalitatile cele mai pline de relief nascute in acest spatiu. S-a ilustrat ca profesor de estetica si istoria artei, conferentiar, pictor, publicist si parlamentar.
In calitate de mebru al „Junimii”, Petru Verussi se angajeaza alaturi de aripa tanara a gruparii in sustinera programului junimist al „prelectiunilor populare”.
In 2008, cu ocazia expozitiei romano-franceze „Napoleon al III-lea si Principatele Romane”, deschisa la Muzeul National de Arta din Bucuresti, vizitatorii au putut admira Portretul lui Napoleon al III-lea realizat de Petru Verussi, in 1868, pe vremea cand se afla la studii la Paris!
I. C. Vissarion (1879-1951)
S-a nascut in comuna Costestii din Vale, Plasa Bolintin, judetul Dambovita, la data de 2.02.1879. Tatal viitorului scriitor, Constantin Vissarion, era grec de origine si se ocupa cu negustoria, iar mama, Ilinca, era fiica a satului Costesti.
Autodidact, prin eforturi proprii si sfatuit de scriitori cunoscuti ai vremii, s-a dedicat scrierii unor intamplari din viata satului, extinzandu-si studiul in domenii noi precum matematica, fizica, chimia, aeronautica sau chiar cautand noi surse de energie. Volumul „Florica si alte nuvele” primeste in anul 1919 premiul „Adamachi” al Academiei Romane.
In fosta locuinta a scriitorului, in anul 1968, s-a amenajat o camera-muzeu, in care au fost expuse obiecte personale (de imbracaminte, chitele unor inventii), carti si manuscrise.
Cornelia Manuceanu – Vissarion
Nascuta in comuna Costesti din Vale, la 23.11.1925. Este penultimul copil al scriitorului I. C. Vissarion. Şcoala primara o urmeaza in comuna natala, gimnaziul la Gaesti, iar liceul in Bucuresti (a absolvit in 1945).
Stabilita la München (Germania),din 1982 incepe sa colaboreze cu revista „Dialog” (Frankfurt) si la postul de radio Europa Libera (sub pseudonimul Alba Postavaru).
A debutat cu volumul de poezii „Ochiul lui Horus” (1986), urmat de „Moartea valurilor” (1987).
Gheorghe S. Buzescu
Gheorghe S. Buzescu, fiu al satului Costesti Vatra, descendent al glorioasei familii a Buzestilor, in anul 1913 era invatator al scolii Costesti – Bucuroaia, cand a fost concentrat la oaste.
„Lucrarea sa, RECONSTITUIRI ISTORICE (vol. I, II), urmareste a reconstitui genealogia (arborele genealogic al fratilor Buzesti) demni slujitori ai domnitorului Mihai Viteazul, publicand rezultatul cercetarilor sale in arhive consacrate, cu scopul dovedirii descendentei glorioase a familiei sale, dar si a comunei Costesti”.
Colonelul Gh. S. Buzescu s-a stins din viata in comuna Costestii din Vale, judetul Dambovita, in anul 1965, fiind inmormantat in curtea bisericii parohiale Costesti, ctitoria stramosilor sai.
Stefan Ion Ghilimescu
(poet, critic si istoric literar, publicist)
Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al ASPRO (Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania).
In 1995, este desemnat de Marin Sorescu, scriitor de care l-a legat o vie prietenie, bursier al Premiului Herder (Viena). In 1992 il cunoaste pe Alexandru Cioranescu, revenit in tara dupa 47 de ani de exil, unul dintre ultimii mari enciclopedisti ai culturii universale. Intalnirea cu profesorul Cioranescu avea sa-i inraureasca fundamental destinul.