Profilul economic dominant al comunei Costestii din Vale este agricultura, cu cele doua ramuri de baza cultura plantelor si cresterea animalelor.
Anii care au trecut a cuprins si satele apartinatoare comunei Costestii din Vale de tehnica vremii; unelte rudimentare, productii mai mici sau mai mari, in functie de precipitatii, de semintele folosite, de cunostintele in domeniu.
Suprafetele detinute din totdeauna la nivelul localitatii nu au fost prea mari pentru majoritatea populatiei, ponderea fiind intre 0.50 ha – 2.00 ha, fapt ce a facut ca oamenii acestei comune sa munceasca pamantul, sa fie intreprinzatori, produsele lor de origine vegetala sau animala ajungand si la export. A existat in comuna targ saptamanal, in satul Maruntisu, o banca populara „Polenul”, iar in satul Costesti Vale bancile „Agricultorul” si „Albina”, fapt ce a determinat in perioada interbelica un important progres, prin schimburile dintre oameni de produse, dar mai ales ca urmare a folosirii creditelor obtinute de la banca pentru dotarea cu utilaje agricole, animale de munca etc.
Dupa anul 1944, cand are loc in tara noastra reforma agrara, si se trece la agricultura socialista, apar la nivelul comunei semne de polarizare a populatiei.
In perioada 1944 – 1961, sunt intense desfasurari de forte pentru trecerea la forma de proprietate cooperatista si de stat a intregii comune.
Astazi din cele 2776 ha total teren la nivelul comunei, 2345 ha reprezinta teren agricol, iar din acesta 2126 ha este teren arabil.
Este important de stiut ca in proprietatea privata a persoanelor fizice se gasesc 1953 ha teren arabil.
Structura culturilor in anul agricol 2007 a fost: 1655 ha ocupate cu cereale pentru boabe, ponderea fiind ocupata cu porumb bob in ogor propriu pe o suprafata de 1255 ha.
S-a mai cultivat:
- 20 ha cu plante uleioase,
- 60 ha cu cartofi,
- 50 ha cu legume,
- 290 ha plante de nutret.
Productiile obtinute in ultimii doi ani au fost serios afectate de seceta prelungita dar au acoperit consumul propriu, o buna parte fiind valorificata in cresterea animalelor. Se poate spune ca fata de cele 1135 de pozitii ale gospodariilor populatiei cu domiciliul in localitate, suprafata pe gospodarie este de 1.72 ha teren arabil, cu dimensiuni de la 0.25 ha la 50 ha.
In aceste gospodarii cresc pentru consum propriu si valorificare pe diverse piete un numar de:
- 868 capete bovine, din care 420 vaci de lapte,
- 1866 capete porcine, din care 48 scroafe de prasila,
- 89 capete ovine,
- 14 caprine,
- 137 cabaline,
- 20.000 capete pasari,
- 250 familii de albine.
Toate aceste efective pe specii si structura sunt cu mult sub nivelul anului 1989 la nivelul comunei. Deasemenea, putem spune ca din statistica stabilita prin efectuarea recensamantului general agricol, ca sunt multe gospodarii care nu detin animale si pasari, iar de la cele existente se obtin productii modeste. In perspectiva cresterea productiilor la unitate de suprafata, pe animal si pasare se poate realiza prin concentrarea acestora in suprafete mai mari, adaposturi specializate, pe baza exploatatiilor agricole si a subventiilor aferente.