Mihai-Claudiu Dumitrache s-a născut pe 7 mai 1999 la Bucureșți, fiind al doilea fiu al lui Emil și Gabriela Dumitrache (după Alin-Paraschiv). Învață la școala gimnazială din satul Costeștii din Vale, în 2012 începând să cânte la cenacluri literare din țară, pe scenele Operei Naționale Române din București, Teatrului Național Tony Bulandra din Târgoviște, Sălii Dalles, Sălii Horia Bernea, Tinerimii Române, Ateneului Nicolae Bălănescu din Giurgiu și Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova. Devine un nume cunoscut în județ și în diferite orașe în care susține spectacole, câștigând premii și fiind cunoscut sub pseudonimul de Dumy Klaw, respectiv copilul care cântă fenomenal melodiile lui Whitney Houson.
Presa perioadei 2012 – 2014 îl înregistrează ca fiind o voce fenomenală și, în 2013, mai multe colegii din București îl desemnează Cea mai bună voce masculină, în cadrul unui festival de la Universitatea Titu Maiorescu, unde Claudiu a reprezentat Colegiul Economic Viilor. În același an, dirijorul Voicu Enăchescu îi conferă premiul pentru tehnică și expresivitate vocală de excepție, în cadrul unui festival de muzică de la Tinerimea Română București. Începe să primească ore de canto clasic de la soprana Gabry Fortuna (2012 – 2020), Ozana Barabancea (2014), Eugen Dragomirescu (2014 – 2015) și în cadrul Școlii Populare de Arte din Târgoviște (2017 – 2019). În perioada 2012-2013, pentru a cânta melodia The Climb, a lui Miley Cyrus, Claudiu este îndrumat de către însăși celebra artistă americană, prin intermediul apelurilor video online.
În timpul studiilor de la Liceul Tehnologic Goga Ionescu din Titu, din 2013 se alătură voluntarilor Bibliotecii Orășenești Titu și Clubului de Copii din Titu, de unde pleacă să reprezinte orașul Titu și județul în festivaluri și concursuri naționale de muzică. Devenind laureat, 6 ani consecutiv (din 2012 până în 2017), pentru premiile de excelență din județ și câștigând trofee și premii importante, se alătură, tot în anul 2013, la invitația profesorului, scriitorului și dramaturgului Ioan V. Maftei-Buhăiesti, Trupei Artistice Anton Pann din București. Aici ia parte la turnee naționale, începând, totodată, să se aplece spre a scrie versuri, inspirat fiind de către mama sa, care scria din tinerețe, și de către diferiți scriitori (Ion Machidon, Ioan V. Maftei-Buhăiesti, Dana Staicu-Pănoiu, Valentina Vasile, Maria Dobrin).
După decesul lui Maftei-Buhăiesti din 2016, Claudiu Dumitrache cântă în spectacole și festivaluri, susținut de către impresarii Florin Apostol, Radu Groza, Christian Raetscher, Gabriela Ioniță și Florența Marin, câștigând premii și lansându-și prima melodie, compusă de el pe versurile mamei sale: melodia Lumea Mea. După terminarea liceului, Claudiu continuă să cânte, devenind autodidact. În perioada 2014 – 2018, participă la emisiuni, concursui și festivaluri, devine apreciat de nume importante din industria muzicală (ex: Mirabela Dauer, Dumitru Lupu), cântă în deschiderea trupei Alphaville la Iași și devine membru al unor uniuni de creație. În 2016 câștigă premiul special Music Awards Tv, la Battle of the Voices, competiție muzicală organizată de Societatea Studenților Universității București.
Colaborează cu mai multe organizații, asociații și fundații culturale, ogranizează concerte caritabile și participă la diferite întruniri, dezvoltându-și pasiunea pentru ezoterism până în 2021. De asemenea, corespondează și se întâlnește, pe teme culturale și politice, cu personalități ca Bartolomeu C. Săvoiu, Marian Munteanu și Vlad Sauciuc. În 2018, în Anul Centenarului Marii Uniri, debutează editorial cu volumul de versuri Boemia unui mort, sub auspiciile Consiliului Județean Dâmbovița, Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, Palatului Brâncovenesc din Potlogi și Cenaclului Literar Gorge Coandă. Pentru acest volum, autorul va fi apreciat și asemănat cu Mihai Eminescu de autori ca Valentina Vasile și Christian W. Schenk. De asemenea, volumul de debut prezintă interes din partea Universității București și Universității Hyperion, făcându-se mai multe comentarii despre autor și poeziile sale, și din partea cercetătorului Ștefan-Lucian Mureșanu de la Asociația de Filologie și Hermeneutică Biblică din România.
Nu încetează susținerea de spectacole, mai având ocaiza să cânte în deschiderea lui Faydee, la Iași, în 2017, și în alte spectacole cu Ștefan Bănică Jr., Delia, Luminița Anghel, Ileana Șipoteanu, Florin Apostol, Carla’s Dreams, Rona Hartner, Irina Rimes, Vama, Mattyas, Keo, Deepcentral, Smiley, Schimbul 3 by Adrian Ordean, Adrian Daminescu, Paula Seling etc. De-a lungul timpului a adaptat și interpretat mai multe melodii străine în limba română, fiind apreciat de mai multe personalități din Europa și SUA (Cheryl Shuman, Michael Koch, Kaven Girouard, Eb Davis, Michael James Down, Michaela Rose, Marian Gold, Jakob Petren, Isaac C. Cates, Francesco Napoli, Fady Fatrouni, Michael Airington etc.).
În 2019 își publică autobiografia, o carte care prezintă activitatea sa artistică până la 20 de ani, fapt pentru care devine Cel mai tânăr autor de autobiografie din România, omologat de Asociația Cartea Recordurilor. Aici sunt publicate portretele făcute pentru Dumitrache de către Eb Davis, Michaela Rose, Dida Drăgan, Romanița Iovan, Diana Pap, Rodica-Elena Lupu, ȘtefanLucian Mureșanu, Dragoș Popa, Valentina Vasile etc. Cu ocazia stabilirii recordului, academicianul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, a transmis: Să-ți publici cartea biografică la două decenii de viață este pentru mine un semn de mare speranță. Claudiu Dumitrache este un simbol pentru viitorul creației intelectuale care nu trebuie să moară niciodată, oricât de digitalizați am deveni. (…) Omul este o ființă capabilă de creație intelectuală, singura, de altminteri, iar Claudiu ilustrează acest lucru. El va duce literatura română și artele mai departe. Acum este multă umbră, dar va veni lumina. Claudiu Dumitrache este un intelectual care poate coagula suflete, ceea ce nu este puțin lucru.
În perioada 2019-2020 are un turneu național și internațional alături de mai mulți artiști români, cântând și în deschiderea Nedei Ukraden la Arad. Tot din acest an, călătorește mai mult în Europa, apoi SUA și Asia, descoperind alte culturi, participând la diferite evenimente și cântând la Frankfurt, Bruxelles și Stuttgart. Colaborează cu publicății multiple (ziarul Ultima Oră, Gândul, Actualitatea Muzicală, Luceafărul, Timpul, Independența Română, Literatura și Arta, Plumb etc.) și organizează evenimente culturale.
Fondează revistele Regal Literar, Sapio și Timpul Târgoviște, recunoscându-i-se meritele artistice sau culturale prin mai multe invitații în comisii de specialitate literară, jurii muzicale și prin alte premii: Ambasador al Culturii (Euro Education Federation, 2021); Premiul revistei Litere (în cadrul Festivalului Național de Literatură Moștenirea Văcăreștilor, 2020); Laureat al ziarului Literatura și Arta (2021); Premiul de excelență pentru contribuția adusă literaturii locale și naționale (Biblioteca I.C. Vissarion, cu ocazia Zilei Naționale a României, 2020); Cetățean de Onoare (Consiliul Local și Primăria Costeștii din Vale, 2020); Diplomă de merit pentru întreaga activitate artistică și pentru susținerea afirmării tinerilor talentați (Puterea Tinerilor din România, 2020); Membru de Onoare al Asociației Cultural-Ortodoxe Poduri de Dor din Republica Moldova (2021); Director al revistei Magazin Critic (din 2021) etc., dar și prin prezența în dicționare și antologii literare.
În decembrie 2020, C. Dumitrache a revizuit și republicat poezia Slujitorii lui Apollo, cea mai lungă scrisă până în prezent (16 strofe), și a fost apreciat de către scriitori precum Liviu Antonesei, Galina Martea, Lidia Grosu, Sergiu Botezatu și Nicolae Dabija. A studiat dezvoltarea personală, jurnalismul și comunicarea persuasivă, teologia și istoria artei timpurii, toate pe cont propriu și prin pariciparea la cursuri private acreditate de diferite instituții. Claudiu Dumitrache mai publică diferite eseuri despre psihologia muzicală, ocultism și numerologie până în 2021, apoi, renunțând la lumea ezoterică, se dedică trăirii credinței ortodoxe, pe care o descoperă după apropierea de arhiepiscopul Calinic Argeșeanul și după participarea la Congresul Numerologilor din România și la adunări religioase neoprotestante – evenimente care îl vor face să disprețuiască întreaga gândire filozofică și păgână, arzând biblii neortodoxe, cărți de ocultism, filozofie, magie și numerologie, dar și cărțile scrise de el.
Volumele sale, publicate în perioada 2018-2021, se mai regăsesc doar la Biblioteca Națională a României, la bibliotecile universitare, metropolitane și unele județene, în bibliotecile personale ale oamenilor care au reușit să între posesia lor, la editurile Coresi și Amurg Sentimental, dar și la diferite expoziții ocazionale de la Biblioteca I.C. Vissarion din Costeștii din Vale.
Tot în 2021 primește diplomă de excelență, din partea Paraclisului Universitar Întâmpinarea Domnului Pitești și Colegiului Ecologic din Pitești, pentru contribuția adusă la promovarea valorilor culturale și social-umane, naționale și internaționale. Publică, apoi, eseuri despre religiozitatea lui Albert Einestein și Mihai Eminescu, combate ocultismul, sectele religioase, astrologia, numerologia, teosofia, yoga și literatura de dezvoltare personală sau (pseudo)știința propulsată de The New York Times.
Vizitează mânăstiri și leagă relații de prietenie cu lumea sacerdotală și monahală din nordul țării, din SUA, Grecia, Muntele Athos și din Republica Moldova, cercetând Filocalia, scrierile lui Ioan Alexandru, Mihai Eminescu, Dumitru Stăniloae, Serafim Rose, Theologos Cadar, Sofronie Saharov și Zoe Dumitrescu Bușulenga.
Devine, în 2021, membru afiliat CPFCFC din cadrul Societății Academice de Cercetare a Religiilor și Ideologiilor de pe lângă Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, organizator de evenimente culturale, academice și muzicale de înaltă ținută (în parteneriat cu instituții ca Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Arhiepiscopia Târgoviștei, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, Mark Twain Internation School, TVR, Radio România etc.) și susține, din 2022, prin Inspectoratele Școlare și Euro Education Federation, conferințe pentru elevii școlilor și liceelor zona Munteniei.
Este invitat în diferite biblioteci din țară pentru a susține discursuri și conferinte, în emisiuni tv și radio pentru interviuri, în special la posturile Societății Române de Radiodifuziune. Fondează, tot în 2022, trustul de presă culturală Myosotis Media Group, care include mai multe reviste pe care Claudiu Dumitrache le deține sau la care scrie (Regal Literar, The Bucharest Times, Radar de Media, Magazin Critic, Timpul etc.), devenind o voce critică în muzică și artă.
În 2022 primește Premiul de Excelență al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, devenind cel mai tânăr laureat din istoria presei românești, iar în anul 2023, academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, aduce aminte că Dumitrache este un purtător și un făuritor de cultură cum rar se mai găsesc astăzi în Țara Românească. Cercetătoarea Galina Martea a scris, în volumul de istorie și critică literară intitulat Identitatea Literaturii Române în Cultura Universală – Modernism și Postmodernism, din anul 2023, că, prin Claudiu Dumitrache, cultura națională română s-a îmbogățit cu o personalitate distinctă, cu un intelectual de valoare. Tot Galina Martea a notat faptul că cele scrise de el sunt lucrări prețioase, opere inedite care, cu certitudine, vor rămâne înscrise pentru totdeauna în tezaurul cultural românesc.
Presa din România și Republica Moldova îl prezintă ca pe unul dintre cei mai apreciați tineri artiști români și este desemnat, de federația europeană Euro Education Federation, Cel mai prolific tânăr scriitor român în anul 2023. Ajunge în atenția lui Jonathan Jackson, lui Andrei Zincă și a altor artiști internaționali, publică mai multe cărți și organizează mai multe festivaluri, evenimente culturale și Premiile Radar de Media.
Într-un articol publicat în revista Luceafărul de la Botoșani în ianuarie 2024, este menționat faptul că Mihai Claudiu Dumitrache este un fenomen al culturii contemporane și se înscrie în pleiada personalităților contemporane dâmbovițene de seamă care, prin talentul și devotamentul lor, și-au adus un aport inestimabil culturii dâmbovițene și promovării valorilor ce au fost consacrate în Țara Românească și la Târgoviște de Familia Văcărescu, de Ion Heliade-Rădulescu, Grigore Alexandrescu, Ion Ghica, Vasile Cârlova etc.
Actualizat – febaruarie 2024