Petru Verussi

Petru Verussi

pictor și publicist, politician, profesor la Școala de Arte Frumoase din Iași, membru al Societății Junimea și deputat liberal (1885-1886)

Portret în ulei pe pânză, de Nicolae Grigorescu

Petru Verussi s-a născut la 17 iunie 1847 în satul Mărunțișu, unde tatăl său (albanez) avea o moșie în adminsitrare. S-a stins din viață la 29 ianuarie 1886, la București. Petru Verussi este una dintre personalitățile cele mai reprezentative născute în acest spațiu. S-a făcut remarcat ca profesor de estetică și istoria artei, conferențiar, pictor, publicist și parlamentar. 

De o sănătate șubredă, potricălit de reumatisme, sprijinit pe niște picioare subțiri și șovăitoare, care abiè îi purtau greutatea trupului, el totuși parcă sfida propriile lui infirmități făcînd din noapte zi și din zi noapte. Era un fel de stîlp de cafenele încunjurat de tot ce-i pierde-vară în oraș și ținea recordul între fumători, băutori și povestitori de anecdote. Cu pălăria pe ceafă, într-o atmosferă s-o tai cu cuțitul, cu halba de bere dinainte, el era nota veselă în cercul lui de haimanale; vorbea tare, gesticula larg, răpunea din gură toate femeile și regula și politica țării. Om simpatic, dealtfel, cu o spoială de cultură generală și cu un dar de vorbă bun pentru a încălzi mahalalele, el izbuti pe timpul cînd răposatul Dimitrie Pruncu era prefect de Iași să se aleagă deputat în Colegiul al IV acum desființat.(…) – Nicolae Ganea

În 2008, cu ocazia expoziției româno-franceze Napoleon al III-lea și Principatele Române, deschisă la Muzeul Național de Artă din București, vizitatorii au putut admira Portretul lui

Napoleon al III-lea realizat de Petru Verussi în 1868, pe vremea când se afla la studii la Paris.

Verussi a executat și pictura murală interioară a Bisericii Sfântul Gheorghe – Eternitate din Iași.

Una dintre cele mai importante lucrări ale lui Petru Verussi este Țăranca, pictată în ulei pe pânză și regăsindu-se Muzeul Național de Artă al României din București. 

Comentariile sunt închise.